Psykopat eller narsissist?

Oppdatert: 17. jul.

Nyt selvkjærlighet, lag sårende vitser, manipuler for å få viljen din. Det er de svarte sidene av vår personlighet. Men hos psykopater, narsissister og machiavellianere dominerer disse ekle egenskapene. Hva er forskjellen mellom en psykopat og en sosiopat?

Psykopati betyr bokstavelig talt syk eller psykisk lidelse (fra psyke: sinn, og patos: sykdom, eller pateia: lidelse). Denne lidelsen er hovedsakelig genetisk. Av psykopati, narsissisme eller machiavellianisme er psykopati sterkest assosiert med anti sosial atferd og kriminalitet. Psykopaten føler ikke frykt eller agitasjon i situasjoner der de fleste ville.


I en klassisk studie lot Robert Hare, en ekspert på psykopati, forsøkspersoner se på en klokke som teller ned til de ville få et mildt sjokk. 'Normale' mennesker svettet i påvente av sjokket, de som skåret høyt på psykopati gjorde det ikke.


Uforstyrretheten til en psykopat, ifølge Daniel Goleman, betyr at denne typen kan være farlig «på en måte som sjelden er sett hos machiavellianere eller narsissister». I likhet med narsissisten er psykopaten god på bedrag, manipulasjon og løgn, men har ikke noe imot om han blir tatt i det.


Psykopati er den beste prediktor for å si noe om residiva etter endt soning. Psykopaten kjenner seg igjen i utsagn som: 'Jeg har blitt arrestert en gang' og 'Jeg er mindre sentimental enn andre mennesker'.


Hvordan gjenkjenne en psykopat

En psykopat:


· Opplever sjelden skam, skyldfølelse, eller anger.


· Er ikke bekymret for hvordan hans oppførsel påvirker andres velvære.


· Psykopaten har overfladiske følelser og er impulsiv.


· Søker sensasjon, bruker ofte narkotika og alkohol, og kan engasjere seg i kriminell oppførsel.


· Glorifiserer seg selv, men en psykopat gjør det mindre enn en narsissist.


· Kan fremstå som karismatisk, sjarmerende og overbevisende.


· Psykopaten mener også at han ikke trenger å forholde seg til reglene som gjelder i samfunnet.


· Har ingen realistiske langsiktige mål og planer, men lever en nomadisk og retningsløs tilværelse.


· Eksploderer raskt og reagerer øyeblikkelig og nådeløst. Dessuten er en psykopat hevngjerrig.


· Ler av negativ humor, det vil si vitser på bekostning av andre og seg selv. I tillegg bruker psykopaten sarkasme for å skade folk.


· Har mange korte forhold. For eksempel kan en psykopat stikke av med en annens elsker uten anger. Psykopati er oftest forbundet med stalking. Psykopaten viser oftere seksuelt avvikende atferd. Noen ganger inngår en psykopat relasjoner for å robbe partneren sin økonomisk.


Psykopaten på arbeidsplassen

Psykopaten liker å jobbe i yrker der han har makt over andre, sier Paul Babiak, forfatter av Snakes in Suits. I likhet med machiavellismen har psykopaten en preferanse for bedrifter hvor det hersker organisatorisk kaos, for eksempel på grunn av en omorganisering.


Dessuten, akkurat som narsissister, bytter psykopater jevnlig jobb (og partnere) for å unngå kjedsomhet og monotoni.

Ifølge enkelte forskere er psykopatens mangel på frykt en grobunn ikke bare for kriminell oppførsel, men også for fryktløst lederskap og heltemot.