top of page

Oppmerksom lytting

Utvikle bevissthet ved å lytte fullt ut


Luuk L. Westerhof, M. Sc

Lytt uten å dømme eller distraksjoner for å kunne ta inn over deg det som blir sagt.


© iStockphoto R0b Hvor ofte har du hatt en samtale med noen, og trodde du tok hensyn til ham eller henne, bare for å innse kort tid etter at du ikke husker hva han sa? Eller kanskje du ble distrahert mens han snakket og gikk glipp av meldingen han prøvde å levere.


I dagens travle verden kan det være vanskelig å stenge ute distraksjoner som støy og elektroniske enheter, og våre egne tanker eller reaksjoner kan trekke oss vekk fra en samtale. Så hvordan kan vi lytte mer effektivt?


Når vi lytter "med bevissthet", kan vi være oppmerksomme på disse barrierene og fortsatt være åpne for talerens ideer og budskap. Så i denne artikkelen skriver jeg om oppmerksom lytting og foreslår enkle måter du kan bruke denne teknikken for å forbedre lytteferdighetene dine.


Hva er oppmerksom lytting?

I sin bok fra 1994 skriver Jon Kabat-Zinn, professor i medisin emeritus ved University of Massachusetts Medical School, «Wherever You Go,There You Are'»; mindfulness betyr "å være oppmerksom på en spesiell måte, med vilje, i det nåværende øyeblikket , og ikke dømmende."


Mindfulness oppmuntrer deg til å være oppmerksom på øyeblikket, og til å gi slipp på distraksjoner og dine fysiske og følelsesmessige reaksjoner på hva folk sier til deg. Når du ikke er oppmerksom, kan du bli distrahert av dine egne tanker og bekymringer, og unnlate å se og høre hva andre mennesker gjør og sier.


Kommunikasjonsekspert Rebecca Shafir antyder at gjennomsnittspersonen bare kan huske 25 prosent av det noen har sagt, bare noen minutter etter en samtale. Målet med oppmerksom lytting er å dempe den indre støyen i dine egne tanker, slik at du kan høre hele budskapet, og slik at taleren føler seg forstått.


Hvordan lytte oppmerksomt

Ofte utfører vi aktiviteter og samhandler med mennesker uten å tenke. Å lytte oppmerksomt er en prosess med å "våkne opp" fra den bevisstløsheten. I sin studie, " Get Out of Your Own Head: Mindful Listening for Project Managers ," beskriver forfatter Charlie Scott tre nøkkelelementer ved oppmerksom lytting som du kan bruke til å forbedre lytte ferdighetene dine:


1. Å være til stede. Når du lytter oppmerksomt, fokuserer du bør være på personen du lytter til, uten distraksjoner. Så hvordan gjør du det?


· Forenkle omgivelsene dine: arbeidsplasser er fulle av distraksjoner som telefoner, datamaskiner, skrivere og elektroniske enheter. Hold arbeidsområdet ryddig og slå av lyden på enhetene dine.


· Gi deg selv tid: ta et minutt eller to på å rense tankene dine før du møter noen. Øv noen få avspenningsteknikker , som dyp pusting og muskel avslapping, før samtalen.· Mediter: meditasjon er en måte å praktisere mindfulness på og kan være en utmerket måte å lære å fokusere på øyeblikket. Når du tømmer tankene dine for «rot», kan du gi plass til andres synspunkter. Meditasjon er som mange andre øvelser – jo mer du gjør det, jo bedre blir du. Det kan være vanskelig å finne tid til meditasjon i en travel timeplan, men selv fem eller ti minutter om dagen kan hjelpe.


2. Å dyrke empati. Vi ser ofte verden gjennom linsen av våre egne erfaringer, personlighet og tro. Når du er empatisk, kan du forstå en situasjon fra andres synspunkt. Du kan for eksempel validere den andres perspektiv ved å anerkjenne den andres mening. Det betyr ikke at du må være enig med den andre, bare at du aksepterer at den andre har et annet perspektiv enn deg.


3. Lytte til dine egne "signaler". Ifølge Scott er signalene våre tankene, følelsene og fysiske reaksjonene vi har når vi føler oss engstelige eller sinte, og de kan blokkere ideer og perspektiver som vi er ukomfortable med. Oppmerksom lytting kan hjelpe oss til å bli mer bevisste på signalene våre, og tillate oss å velge å ikke la dem blokkere kommunikasjon.

Regelen er grei: bare "Hør!" Lytt nøye og oppmerksomt. Vær fullstendig oppmerksom på den andre personen, og ikke la andre tanker – som det du skal si neste – distrahere deg.


Hva er fordelene med oppmerksom lytting?

Mindful lytting strekker seg forbi aktiv lytting, som gir en sjekkliste over handlinger som skal følges, men som ikke nødvendigvis ber deg, lytteren, om å overvåke tanker, følelser eller reaksjoner som kan påvirke det du hører. I stedet kan oppmerksom lytting hjelpe deg til å bli oppmerksom på distraksjoner slik at du kan fokusere på nytt og lytte bevisst.


I boken hennes fra 2000, " The Zen of Listening ", skriver Shafir at oppmerksom lytting hjelper deg å:


· Ta vare på informasjon.

· Ta en pause før du snakker, slik at du kan vurdere effekten av ordene dine.

· Vær oppmerksom lenger.

· Øk selvtilliten din.


Shafir og Scott foreslår også at oppmerksom lytting potensielt kan ha fysiske og psykiske fordeler. Shafir sammenligner fokus på en annen person med å stryke et kjæledyr – du glemmer deg selv, blodtrykket faller og du føler deg roligere. Og Scott sier at det kan redusere angst og øke positive følelser.


Barrierer for effektiv lytting

Det moderne livet er fullt av distraksjoner : TV, radio, trafikkstøy, telefoner, bærbare datamaskiner og så videre, noe som kan gjøre det vanskelig å lytte med vår fulle oppmerksomhet.


Videre, når vi lytter, har vi en tendens til å handle på "autopilot", nikker og samtykker uten egentlig å høre betydningen av ordene. Vi kan avbryte, dominere samtalen eller tenke på hva vi skal si neste gang mens den andre personen snakker. Vi kan også være raske til å dømme, kritisere og motsi folk hvis deres meninger ikke stemmer overens med våre egne.


Egeninteresse holder våre egne tanker og behov foran oss, og skyver høyttaleren bakover. Fordommer, tidligere erfaringer, personlige motiver og negativ selvprat kan også få deg til å fokusere på deg selv.


Scott sier det er psykologiske barrierer som også kan hemme kommunikasjonen. Disse kan inkludere å gjøre uriktige antagelser, gi uønskede råd eller analyser, gå inn i fornektelse og føle seg redd, apatisk, sjalu eller defensiv.


Viktige punkter

Mindful lytting er en måte å lytte på uten å dømme, kritikk eller avbrudd, samtidig som man er bevisst på indre tanker og reaksjoner som kan komme i veien for at folk kommuniserer effektivt med deg.


Når du lytter oppmerksomt, er du fullt ut til stede i øyeblikket, noe som betyr at du kan absorbere hele talerens budskap, og han kan føle seg hørt og respektert.

Ved å være til stede, dyrke empati og lytte til dine egne signaler, kan du lære å gi slipp på reaksjoner og andre distraksjoner som blokkerer din forståelse, slik at du forblir åpen og mottakelig for andres ideer.


18 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page