top of page

NARSISSISME


Et menneske med en narsissistisk personlighetsforstyrrelse er som regel meget høflig veltalende og autonom. Men bak fasaden til en narsissist lurker det en tomhet, angst og depresjon.

Hva er narsissisme?

Narsissister er mennesker som anser seg selv som utrolig viktige, overdriver sine egne prestasjoner og talenter, krever unødig beundring og føler seg berettiget til spesialbehandling.


De er ofte arrogante, mangler empati og misunner eller tror andre er misunnelige på dem. Noen ganger bruker de andre for å nå sine personlige mål. Slik kjenner du igjen en narsissist.


Begrepet "narsissisme" refererer til en figur fra gresk mytologi: Narcissus. Ingen var gode nok for denne kjekke unge mannen. Han ønsket ikke å forplikte seg til noen partner, men ble forelsket i sin egen refleksjon i vannet. Ved kanten av et basseng ble han så betatt av sin egen skjønnhet at han prøvde å omfavne bildet sitt og druknet.


Narsissistisk personlighetsforstyrrelse

Alle mennesker har noe narsissistisk i seg, bare i ekstreme tilfeller kan du snakke om en narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Det starter som regel med en barndom full av omsorgssvikt, eller med en kvelende mengde foreldres oppmerksomhet.


Dette gjør at et barn føler seg usikker, mistillit og misforstått. Som et resultat utvikler noen barn narsissisme, som en beskyttelsesmekanisme for deres sårbare selvbilde. Ved å gjøre seg selv større enn det man er føler de ikke lenger smerten. Men de frastøter også andre med det, noe som gjør dem enda mer ensomme.


Bak den imponerende masken til en narsissist er ofte følelser av depresjon og ensomhet. En ond sirkel oppstår: for å fylle tomrommet søker narsissisten mer og mer beundring. Genetisk mottakelighet spiller sannsynligvis også en rolle i utviklingen av en narsissistisk personlighet.


Kjennetegn på narsissisme

Overfladisk, sjarmerende, manipulerende, overbevist om egen overlegenhet, fokusert på egen vinning, lite empatisk: alle kjennetegn ved narsissisme. Men den ene narsissisten er ikke den andre.


For eksempel skiller den amerikanske psykologen Paul Rose to former for narsissisme: åpenlys eller grandiose narsissisme, og skjult eller sårbar narsissisme. Den "åpenlyse narsissisten" krever ofte oppmerksomhet og bryr seg lite om andre. Den 'skjulte narsissisten' går også for egen vinning, men er følsom for andres mening.


I 2013 beskrev australske forskere en tredje type: den aggressive narsissisten. Det beskrives som en som mangler empati, har en ondsinnet holdning, ikke viker unna å bruke andre og oppfører seg på en asosial og aggressiv måte.


Hvor narsissistisk er du?

Narsissisme er ikke nødvendigvis en dårlig, ekkel egenskap eller lidelse som bare forekommer hos manipulerende egoister. Ifølge psykoterapeut Craig Malkin er det et karaktertrekk som er til stede hos ethvert menneske i større eller mindre grad og som, så lenge det ikke blir ekstremt, også er nyttig.


Folk som scorer i gjennomsnitt på narsissisme ser ut til å være de mest psykologisk sunne og lykkelige. Sunn narsissisme, kaller Malkin dette midtsegmentet på narsissismespekteret. Disse personene anser seg selv som spesielle og kompetente, men tåler også kritikk.


Narsissisme og relasjoner

En amerikansk studie utført ved University of Georgia fant nylig at narsissister har store vansker i relasjonsforhold. Til tross for deres sjarmerende og selvsikre utseende, lykkes narsissister sjelden med å bygge langvarige forhold.


Forsker Keith Campbell kaller kjærlighetsstilen til narsissister for et kjærlighetsspill for galleriene: de vil ha kontroll, holde avstand, ofte jukse og gjøre alt de kan for ikke å bli avhengig av partneren sin


Har du å gjøre med en narsissistisk sjef, (eks-) partner eller et familiemedlem? Kun å uttrykke kritikk og misnøye er til ingen nytte, men vær forsiktig så du ikke tar avstand fra deg selv eller tolererer oppførselen til en narsissist. Slik takler du narsissisme uten å ofre oppmerksomhet og plass for dine egne behov:


· Før du kommenterer, si noe hyggelig (og aldri gjør det offentlig – det er fatalt for forholdet).


· Formuler tydelig og ikke for nøye. Usikkerhet føles utrygt for narsissisten. Og usikkerhet er et tegn på å gå til angrep.


· Å være kjærlig, men begrensende fungerer best. Angi hvor grensen din går og avslutt samtalen hvis narsissisten krysser den.


· Stol alltid på magefølelsen din. Når du er i tvil, sjekk nøye med andre i ditt miljø hvordan de opplever vedkommende.


· Godta narsissister som de er: Gi opp håpet om å kunne forandre en narsissist.


Behandling av narsissisme

De som synes veldig godt om seg selv, vil ikke raskt søke hjelp for å jobbe med seg selv. Problemene ligger selvfølgelig hovedsakelig hos den andre. Dessuten blir narsissister også ofte belønnet for sine skryte rettigheter. Det er folk som synes det er irriterende, men det er også mye beundring for det i samfunnet vårt. Det gjør det ganske sta.


Men noen ganger skjer det ting i livet som får en narsissist til å innse at noe må gjøres. Ødelagte forhold, konflikter på jobb og med venner, sykdom, ankomst av et barn: det kan få ham til å se på seg selv på en annen måte. Når en narsissist erkjenner at årsaken til ulykken hans ligger hos ham selv, kan psykoterapi noen ganger gi litt lettelse.


158 visninger0 kommentarer

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page