top of page

HVA ER DINE VERDIER?

Bestemme hva som er viktigst i livet


Luuk L. Westerhof, M. Sc


Hvordan vil du definere dine verdier?

Før du svarer på dette spørsmålet, må du vite hva verdier generelt sett er.

Dine verdier er de tingene du mener er viktige i måten du bor og jobber på.

De (bør) bestemme prioriteringene dine, og innerst inne er de sannsynligvis tiltakene du bruker for å fortelle om livet ditt blir slik du vil ha det.


Når tingene du gjør og måten du oppfører deg på samsvarer med verdiene dine, er livet vanligvis bra – du er fornøyd og fornøyd. Men når disse ikke stemmer overens med dine personlige verdier, er det da ting føles … feil. Dette kan være en reell kilde til ulykke.

Det er derfor det er så viktig å gjøre en bevisst innsats for å identifisere verdiene dine.


Hvordan verdier hjelper deg

Verdier finnes, enten du gjenkjenner dem eller ikke. Livet kan være mye lettere når du anerkjenner verdiene dine – og når du tar planer og beslutninger som respekterer dem.

Hvis du verdsetter familie, men du må jobbe 70-timersuker i jobben din, vil du føle indre stress og konflikter?


Og hvis du ikke verdsetter konkurranse, og du jobber i et svært konkurransedyktig salgs miljø, er du sannsynligvis fornøyd med jobben din?


I slike situasjoner kan det virkelig hjelpe å forstå verdiene dine. Når du kjenner dine egne verdier, kan du bruke dem til å ta avgjørelser om hvordan du skal leve livet ditt, og du kan svare på spørsmål som disse:


· Hvilken jobb bør jeg satse på?

· Bør jeg godta denne kampanjen?

· Bør jeg starte min egen bedrift?

· Bør jeg inngå kompromisser, eller være fast med min holdning?

· Bør jeg følge tradisjon, eller reise ned en ny vei?


Så ta deg tid til å forstå de virkelige prioriteringene i livet ditt, og du vil være i stand til å bestemme den beste retningen for deg og dine livsmål!Tips:

Verdier er vanligvis ganske stabile, men de har ikke strenge grenser eller grenser. Også når du beveger deg gjennom livet, kan verdiene dine endres. For eksempel, når du starter din karriere, kan suksess – målt etter penger og status – være topprioritert. Men etter at du har en familie, kan balanse mellom arbeid og privatliv være det du setter mest pris på.


Ettersom definisjonen av suksess endres, endres også dine personlige verdier. Dette er grunnen til at det å holde kontakten med verdiene dine er en livslang øvelse. Du bør gjenta dette kontinuerlig, spesielt hvis du begynner å føle deg ubalansert ... og du ikke helt kan finne ut hvorfor.


Når du går gjennom øvelsen nedenfor, husk at verdier som var viktige tidligere kanskje ikke er relevante nå.Definere dine verdier

Når du definerer dine personlige verdier, oppdager du hva som virkelig er viktig for deg. En god måte å begynne å gjøre dette på er å se tilbake på livet ditt – for å identifisere når du følte deg veldig bra, og virkelig sikker på at du tok gode valg.


Trinn 1: Identifiser tidspunktene da du var lykkeligst

Finn eksempler fra både karrieren og privatlivet. Dette vil sikre en viss balanse i svarene dine.


· Hva gjorde du?

· Var du sammen med andre mennesker? HVEM?

· Hvilke andre faktorer bidro til din lykke?


Trinn 2: Identifiser tidspunktene da du var mest stolt

Bruk eksempler fra din karriere og personlige liv.


· Hvorfor var du stolt?

· Delte andre din stolthet? HVEM?

· Hvilke andre faktorer bidro til følelsen av stolthet?


Trinn 3: Identifiser tidspunktene da du var mest fornøyd og fornøyd

Igjen, bruk både jobbeksempler og personlige eksempler.


· Hvilket behov eller ønske ble oppfylt?

· Hvordan og hvorfor ga opplevelsen livet ditt mening?

· Hvilke andre faktorer bidro til følelsen av tilfredsstillelse?


Trinn 4: Bestem dine toppverdier, basert på dine opplevelser av lykke, stolthet og tilfredsstillelse

Hvorfor er hver opplevelse virkelig viktig og minneverdig? Bruk følgende liste over vanlige personlige verdier for å hjelpe deg med å komme i gang – og sikte deg inn på omtrent 10 toppverdier.


(Når du arbeider deg gjennom listen, kan du oppleve at noen av disse naturlig kombineres. Hvis du for eksempel verdsetter filantropi, fellesskap og sjenerøsitet, kan du si at service til andre er en av dine viktigste verdier.)


Ansvarlighet Nøyaktighet Prestasjon Eventyrlyst Altruisme Ambisjon Selvsikkerhet Balanse Å være den beste Tilhørighet Dristighet Ro Forsiktighet Utfordring Munterhet Klarsynthet Engasjement Fellesskap Medfølelse Konkurranseevne Konsistens Tilfredshet Kontinuerlig forbedring Bidrag Kontroll Samarbeid Korrekthet Høflighet Kreativitet Nysgjerrighet Besluttsomhet Demokrati Pålitelighet besluttsomhet Andektighet Flid Disiplin Diskresjon Mangfold Dynamisme Økonomi Effektivitet Effektivitet Eleganse Empati Glede Entusiasme Likeverd

Ære Ydmykhet Uavhengighet Oppfinnsomhet Indre harmoni Nysgjerrighet Innsiktsfullt Intelligens Intellektuell status Intuisjon Glede Rettferdighet Lederskap Arv Kjærlighet Lojalitet Gjøre en forskjell Mestring Meritter Lydighet Åpenhet Orden Originalitet Patriotisme


Perfeksjon Fromhet Positivitet Praktisk Beredskap Profesjonalitet Forsiktighet Kvalitetsorientering Pålitelighet Oppfinnsomhet Beherskelse Resultatorientert Strenghet Trygghet Selvaktualisering Selvkontroll Uselviskhet Selvtillit Sensitivitet Serenity Tjeneste Nytteevne Enkelhet Vitalitet Hastighet Spontanitet Stabilitet Strategisk Styrke Struktur Suksess Støtte Teamarbeid Avholdenhet Takknemlighet Grundighet Omtenksomhet Aktualitet Toleranse Tradisjonalisme Pålitelighet Sannhetssøkende Forstå Unikhet Samhold Nytteevne Visjon VitalitetTrinn 5: Prioriter toppverdiene dine

Dette trinnet er sannsynligvis det vanskeligste, fordi du må se dypt inn i deg selv. Det er også det viktigste trinnet, fordi når du tar en beslutning, må du velge mellom løsninger som kan tilfredsstille ulike verdier. Det er da du må vite hvilken verdi som er viktigst for deg.


· Skriv ned toppverdiene dine, ikke i noen spesiell rekkefølge.

· Se på de to første verdiene og spør deg selv: "Hvis jeg kunne tilfredsstille bare én av disse, hvilken ville jeg valgt?" Det kan hjelpe å visualisere en situasjon der du må ta det valget. For eksempel, hvis du sammenligner verdiene av service og stabilitet, forestill deg at du må bestemme deg for om du skal selge huset ditt og flytte til et annet land for å gjøre verdifullt utenlandsk hjelpearbeid, eller beholde huset ditt og være frivillig for å gjøre veldedighetsarbeid nærmere hjemmet.

· Fortsett å jobbe gjennom listen, ved å sammenligne hver verdi med hverandres verdi, til listen din er i riktig rekkefølge.Tips:

Hvis du har vanskelig for å gjøre dette, bør du vurdere å bruke paret sammenlignings analyse å hjelpe deg. Med denne metoden bestemmer du hvilket av de to alternativene som er viktigst, og tildeler deretter en poengsum for å vise hvor mye viktigere det er. Siden det er så viktig å identifisere og prioritere verdiene dine, er det definitivt verdt det å investere tiden din i dette trinnet.Trinn 6: Bekreft verdiene dine

Sjekk dine topprioriterte verdier, og sørg for at de passer med livet ditt og din visjon for deg selv.


· Får disse verdiene deg til å føle deg bra med deg selv?

· Er du stolt av dine topp tre verdier?

· Ville du vært komfortabel og stolt av å fortelle verdiene dine til folk du respekterer og beundrer?

· Representerer disse verdiene ting du vil støtte, selv om valget ditt ikke er populært, og det setter deg i mindretall?Når du vurderer verdiene dine i beslutningstaking, kan du være sikker på å beholde følelsen av integritet og det du vet er riktig, og nærme deg beslutninger med tillit og klarhet. Du vil også vite at det du gjør er best for din nåværende og fremtidige lykke og tilfredshet.

Det er ikke alltid lett å ta verdibaserte valg. Men å ta et valg som du vet er riktig er mye mindre vanskelig i det lange løp.Viktige punkter

Å identifisere og forstå verdiene dine er en utfordrende og viktig øvelse. Dine personlige verdier er en sentral del av hvem du er – og hvem du ønsker å være. Ved å bli mer bevisst på disse viktige faktorene i livet ditt, kan du bruke dem som en veiledning for å ta det beste valget i enhver situasjon.


Noen av livets avgjørelser handler egentlig om å bestemme hva du setter mest pris på. Når mange alternativer virker rimelige, er det nyttig og trøstende å stole på verdiene dine – og bruke dem som en sterk veiledende kraft for å peke deg i riktig retning.


10 visninger0 kommentarer

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page