top of page

FEM GYLDNE REGLER FOR HVORDAN DU BØR OMGÅS EN PERSON MED NARSISSISME

En person med narsissistisk personlighetsforstyrrelse er som regel, sjarmerende, velformulert og utadvendt, mennesker med narsissistiske tendenser kan være veldig attraktive. Helt til du oppdager at de tar mye plass. Hvordan takler du det?
Elsk dem, snakk dem ned og konfronter dem aldri, for ve den som påkaller en narsissists vrede. Det er kort fortalt manualen for å håndtere narsissistiske mennesker.

Til frustrasjon for mange mennesker som har fått skader i forholdet til en narsissistisk partner, forelder eller sjef; de har tross alt allerede tilpasset seg den andres behov. Det hjelper å innse at du knapt kan endre en narsissistisk personlighetsstruktur.


Om bare fordi narsissister per definisjon tror at det aldri kan være deres feil – det er nettopp en av forsvarslinjene som de opprettholder sitt skjøre selvbilde med. Det hjelper også å innse at bak narsissisme er det alltid traumer. Det er bred faglig oppslutning om, at narsissisme starter ofte i en barndom full av omsorgssvikt, eller med en kvelende mengde foreldres oppmerksomhet.


Som psykolog Appelo beskriver sine egne narsissistiske tendenser, med følgende karakteristikkene: «Narsissistiske personligheter overdriver sine egne prestasjoner. De mener at de er unike og har krav på særbehandling. De tar også mye plass, bokstavelig talt og med ord, og er ikke empatiske.» Noen med narsissistiske trekk kan få deg til å føle deg overlegen.


Narsissister er altså mennesker du foretrekker å unngå. Likevel kan du ofte ikke unngå kontakt, for eksempel når du har å gjøre med en narsissistisk sjef, (eks-)partner eller et familiemedlem. Hva er den beste måten å håndtere en narsissist på? Her noen tips for å takle narsissisme uten å undergrave selvtilliten din.


1. Smør narsissist-sirupen rundt munnen

Trenger du å få gjort noe fra en narsissist? Smøring hjelper. "Si: "Flott plan, hvis du legger til dette blir det enda bedre.»


"Eller få narsissisten til å føle at ideen din faktisk var hans." "Med litt flaks," "vil du til og med få narsissisten til å idealisere deg." På denne måten befinner du deg, i hvert fall for en stund, på den riktige siden av vektskålen.


2. Aldri kritiser åpenlyst

Aldri konfronter en narsissist i nærvær av andre mennesker- han vil aldri tilgi deg. "Du kommer lengst dersom du beveger deg bak kulissene," "Men også bak kulissene bør du opptre med stor varsomhet slik at han ikke får følelsen av at du prøver å få ham ned."


Betyr det å håndtere narsissisme at du hele tiden gjør deg selv litt mindre? "Ah, du gjør bare ditt beste for å se det gode i noen," sier familieterapeut og coach Luuk L. Westerhof. "Og det i seg selv er ikke en dårlig ting i det hele tatt. Det betyr også at du kan gi virkelig oppriktige komplimenter.'


Men hva om en narsissist i det offentlige rom sprer mye rykter og tull? "Si i det minste vennlig: "Takk for tillegget." Spør deretter om nødvendig videre, da vil hans uvitenhet bli synlig for alle snart nok. "Men aldri si noe sånt som "Nå har jeg deg." Det er fatalt for forholdet.»


3. Vær kontinuerlig på vakt

"Det kan være vanskelig å slippe fri fra en narsissists fortryllelse.» «Så lenge du spiller spillet deres, kan du ta del i storheten deres. Likevel må du alltid innse at du kan bli kastet på denne måten.»


Vurder derfor nøye hva din interesse er i dette samarbeidet og hva du kan gjøre for å håndtere narsissisme mer hensiktsmessig.

Så du kan bli litt narsissistisk selv. Det er umulig å trumfe, men med litt fingerferdighet kan du manipulere tilbake: "Jeg har noe du ikke har, skal vi gjøre det sammen?"


4. Stol på magefølelsen

Det tar ofte en stund før du skjønner at du har med en narsissist å gjøre, mens han ubemerket undergraver selvbildet ditt. "På et tidspunkt innser du for eksempel at denne personen alltid får deg til å føle deg dum.»


Sjekk deretter nøye med andre i ditt miljø hvordan de opplever denne personen; hvis de har samme opplevelse, kan du kanskje bli kvitt den vonde følelsen.


Hvis du ikke kan gjøre det, ta kontakt med narsissisten om oppførselen hans. Helst i form av en «jeg-melding»: «Jeg ser at dette ikke går bra, og jeg merker at jeg ikke kan henvende meg til deg, kjenner du igjen det?» Sjansen for at den ikke kommer er reell. 'Men da er det i det minste klart at det ikke er din feil.'


5. Ta narsissister som de er

Uansett hva du gjør, gi opp håpet om at du kan forandre en narsissist. Aksept er en bedre strategi for å håndtere narsissisme; «Narsissister må føle at de har det bra slik de er; det er deres problem. Bær at du selv ikke blir sett, det er den eneste måten du kommer deg noen vei. Bare husk at det å være narsissistisk også er ekstremt stressende for dem …


1 465 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page