top of page

Coaching for å utforske tro og motiver


Forstå hva som driver folket ditt


Luuk L. westerhof, M. ScFolks tro og motiver kan drive dem til å nå toppen.© iStockphoto vernonwiley

Selvbevissthet er viktig fordi det hjelper oss å ta de riktige valgene i livet, og det hjelper oss å forstå hvordan vi forholder oss til andre mennesker. Å ha en nøyaktig forståelse av din tro og motiver er en sentral del av å utvikle den.


Hva får deg til å gjøre jobben du gjør? (Bortsett fra en lønnsslipp, altså!) Hvilke valg tar du når du velger hvem du jobber med? Hva er dine prinsipper? Hva vil du forsvare, eller til og med kjempe for? Hvorfor oppfører eller reagerer du som du gjør, når du står overfor en etterspørsel eller en utfordring?


Disse spørsmålene er viktige å reflektere over og ta stilling til, fordi folks holdninger er nøkkelen til deres suksess eller fiasko på jobben. Hvis deres verdier og tro er sterkt på linje med organisasjonen din, og hvis de er motivert av arbeidet de gjør, vil de sannsynligvis være usedvanlig produktive. I seg selv gjør dette det viktig å støtte og forsterke de verdiene man trenger.


I coaching betyr det ikke å jobbe med verdier og tro å utfordre folks religiøse livssyn eller personlige filosofier. Men det betyr å undersøke kilden til energien deres, og utforske hvordan du kan jobbe med den energien for de beste resultatene.


Mens de fleste av oss tenker på vår tro og verdier fra tid til annen, kan coaching virkelig bringe disse til live. Dette er fordi coachen stiller spørsmål som coacheen (personene som blir coachet) kan unngå på egenhånd, og hjelper dem å få et mer nøyaktig og detaljert bilde av hva som motiverer dem selv.


Denne artikkelen ser på hvordan coachen og lederen som coach, kan jobbe med mennesker for å hjelpe dem til å forstå sin egen tro og motiver. Dette kan hjelpe disse menneskene til å ta bedre valg, slik at de får mest mulig ut av hverdagen – spesielt på jobb.


Forstå hva som driver oss

På et grunt nivå jobber vi hardt for å skaffe de tingene vi ønsker og trenger i livet – enten disse dekker våre grunnleggende behov, som bolig og mat, eller innebærer for eksempel å kjøpe en fancy bil for å imponere naboene. Til en viss grad er dette sant – og disse behovene og ønskene vil variere sterkt fra person til person.


Men på et dypere nivå er vi mer komplekse enn dette. Atferden vår følger ikke alltid mønsteret med å jobbe hardt for å få det vi ønsker. Så det er viktig for ledere å være i stand til å avdekke hva som virkelig driver og motiverer folk, slik at de kan hjelpe dem å glede seg over arbeidet og få virkelig tilfredsstillelse fra det.


En måte å nærme seg dette på er å be coachees velge og prioritere fra en verdi liste. Coachen kan gjøre dette ved å lage en liste over deres topp 10 eller 20 verdier (Jeg vil snart publisere en artikkel «Hva er dine verdier? – Bestemme seg for hva som er viktigst i livet ditt), eller ved å betrakte de samme ordene som sammenligningspar. Her ville coacheen måtte velge mellom for eksempel Achievement versus Serenity, eller Self-control versus Spontanity.


Denne coachingstilnærmingen til å forstå verdier tar tid, så ikke forhast deg. Det er ofte best å spre prosessen over to eller tre møter for å gi litt tenketid, og for å kompensere for de spesifikke effektene av hendelser på en dag. For eksempel, på en dag når store husholdnings regninger kommer, kan coacheen legge mye vekt på jobbsikkerhet, sammenlignet med en annen dag da intellektuell utfordring synes viktigere.


Denne tilnærmingen til å forstå den relative betydningen av personlige verdier er spesielt kraftfull når man tar karrierevalg. Når coacheen og lederen som coach forstår hva de ønsker fra arbeidslivet, kan de ta valg som passer deres dypere verdier, i stedet for bare å gjøre ting som "betaler regningene." Hvis du som leder kan utvikle en tilnærming til motivasjon som adresserer og tilfredsstiller disse verdiene, så kan du hjelpe disse personene til å bli eksepsjonelt effektive på arbeidsplassen.Selvbegrensende tro

Den andre måten folks tro påvirker arbeidet deres, er når disse troene holder dem tilbake. Selvbegrensende tro, eller mentale blokkeringer, er tanker som ikke er sanne og som skader vår effektivitet. Disse har en tendens til å være basert på visse erfaringer, eller på ideer og normer vi har tilegnet oss fra vår kultur, oppvekst eller jevnaldrende gruppe.


Vi kan ha tusenvis av tanker hver dag, og veldig mange av disse tankene går igjen. Det er derfor vi over tid kan begynne å tro på vår egen versjon av hvordan verden er.


Noen ganger er det vi tror er feil. Kanskje vi har tolket noens handlinger eller ord feil. Eller kanskje vi har lært feil leksjon av en feil i livet, og som et resultat har vi ikke vært i stand til eller vært for redde til å forfølge en lignende handling igjen.Her er noen eksempler på selvbegrensende tro:

· Jeg kan ikke oppnå suksess, eller jeg fortjener ikke å oppnå suksess.

· Jeg vil mislykkes.

· Jeg blir ikke likt av andre, og jeg vil bli avvist.

· Det jeg har blitt bedt om er umulig – eller umulig for meg.

· Det jeg prøver å gjøre kan bare oppnås på én måte, og det er ingen alternativer.


Lederens jobb er å samarbeide med coachees for å avdekke og håndtere selvbegrensende overbevisninger som kommer i veien for coachees jobbutførelse. Coachen kan være uvitende om den virkelige årsaken til disse blokkeringene, men kan være klar over symptomer - som manglende ambisjoner, manglende håp eller manglende retning.


Det er selvfølgelig noen dype overbevisninger som krever hjelp utover coaching. Men generelt, når folk innser at en av tankene deres ikke er sanne og at den holder dem tilbake, begynner de å gjøre fremskritt og overvinne problemet.


En god teknikk for coachen å bruke for å hjelpe med å håndtere mentale blokkeringer er en variant av Force Field Analysis (jeg kommer om ikke lenge med en artikkel om det). I stedet for å se på fordeler og ulemper ved en avgjørelse slik du ville gjort i Force Field Analysis, utforsker du coacheens tro og tanker, og identifiserer de positive overbevisningene som hjelper dem å komme seg videre, og de negative overbevisningene som holder dem tilbake.Tenk deg for eksempel å coache et teammedlem og ha en samtale som dette:

Du:

Ok, vi fant ut at du ikke vil søke på salgs sjefjobben fordi du er redd du kan mislykkes. Hvorfor er det et problem?

Teammedlem:

For jeg tror alle vil le av meg, og jeg vil miste respekten i jobben min.

Du:

Er det sant?

Teammedlem:

Sannsynligvis ikke, men det føles som det.

Du:

Når har det skjedd før?

Teammedlem:

Det har ikke skjedd på jobben. Men jeg husker da folk pleide å gjøre narr av meg for at jeg ville være på basketballaget på skolen.

Du:

Og hva gjorde du med det?

Teammedlem:

Jeg ble ikke med på laget.

Du:

Hvordan føltes det for deg?

Teammedlem:

På den tiden føltes det bedre enn å høre de negative kommentarene. Men nå føler jeg meg sint, fordi jeg var god i basketball. Jeg hadde alle ferdighetene. Jeg var bare kortere enn gjennomsnitts spillerne på laget.

Du:

Så hvordan ville du gjort det annerledes nå?

Teammedlem:

Kom på laget og bevis at de tar feil.


Dette er en forkortet versjon av denne typen samtaler. Den virkelige diskusjonen kan ta noen timer, eller foregå over flere veilednings økter. Men dette eksemplet gir en god guide til hvordan coaching kan avdekke disse selvbegrensende troene.


Noen ganger skaper våre tidligere erfaringer tro som ikke er sann og holder oss tilbake. Ved å jobbe med en coach, kan folk identifisere disse falske troene og overvinne effekten disse troene kan ha på deres nåværende situasjon.


Viktige punkter

Å ha en nøyaktig forståelse av vår tro og motiver kan hjelpe oss å ta bedre valg slik at vi kan få mest mulig ut av livene våre, spesielt på jobb.


Du kan bruke coaching for å hjelpe coachees til å definere deres tro og verdier med større nøyaktighet. Arbeid med dem for å identifisere deres prioriteringer, roller og verdier i livet. Du kan også hjelpe dem å forstå motivasjonene deres, og gi dem litt perspektiv på tro og tanker som kan holde dem tilbake.


Når de først har en bedre forståelse av deres tro og motiver, kan de strebe etter det de virkelig verdsetter, og overvinne eventuelle hindringer som påvirker deres prestasjoner og vekst - på jobben og i deres personlige liv.4 visninger0 kommentarer

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page