top of page

Bipolaritet - hvordan å hjelpe noen som strever med Bipolaritet?

Oppdatert: 2. jan. 2022


Luuk L. Westerhof, Master i Helsefremmende Arbeid: Godkjent klinisk spesialist i familieterapi: Sosionom: Godkjent veileder. For kontakt; kontakt@sponte.no

Abstrakt

Dersom du har en venn eller kjære med bipolar lidelse, vet du at denne tilstanden kan være en utfordring. Uregelmessig og uforutsigbar oppførsel og ekstreme endringer i humør kan være vanskelig for personen med tilstanden, så vel som menneskene i livet deres. Hensikten med artikkelen er å gi leseren noen nyttig tanker i hvordan han eller hun kan hjelpe noen som strever med bipolar lidelse.


Nøkkelord

Hjelpe: Bipolar: Lidelse.Å forstå - en viktig forutsetning for hjelp

Det er viktig for personen som strever med bipolar lidelse å forstå hvordan han eller hun kan mestre tilstanden sin. Og, dette er også viktig at menneskene i deres liv - for eksempel venner eller familiemedlemmer - vet hvordan de kan hjelpe når personen går gjennom en manisk eller depressiv episode.


Hva er bipolar lidelse?

En bipolar lidelse, tidligere kjent som manisk depresjon, er en psykisk lidelse som forårsaker ekstreme endringer og svingninger i humør, energi og aktivitetsnivå. Disse endringene påvirker og altererer personens evne til å utføre vanlige dagligdagse oppgaver. Bipolar lidelse utvikler seg oftest hos eldre tenåringer eller unge voksne, og gjennomsnittsalderen for debut er 25 år. Bipolar lidelse har høy arvelighet. Den rammer mellom 1 og 2 prosent av befolkningen, og menn og kvinner i like stor grad. Dessverre er bipolaritet en livslang lidelse. I kjølvann av bipolaritet øker selvmordsrisikoen. Lidelsen stabiliseres ved hjelp av medisiner. I tillegg kan psykologisk oppfølging, samtaleterapi være viktig for å mestre lidelsen, forebygge tilbakefall og bearbeide vanskelige livssituasjoner.


Seks hovedtyper av bipolar lidelse

Det er seks hovedtyper av bipolar lidelse. Selv om de har noen lignende symptomer, varierer disse symptomene i alvorlighetsgrad og behandling. Her er de seks typene, fra de mest alvorlige til de minst alvorlige:


1) bipolar lidelse I

2) bipolar II lidelse

3) cyklotymis lidelse (cyklotymi)

4) substans/medisinindusert bipolar og relatert lidelse

5) bipolar og relatert lidelse på grunn av en annen medisinsk tilstand

6) uspesifisert bipolar og relatert lidelse


De viktigste symptomene på bipolar lidelse er intense emosjonelle faser kalt "stemningsepisoder." Disse episodene kan bytte fra ekstrem lykke eller glede (mani) til dyp tristhet eller håpløshet (depresjon). Noen ganger opplever personer med bipolar lidelse både lykke og tristhet på samme tid (blandet tilstand).


‘Utfordringer ved bipolar lidelse

Når personer med bipolar lidelse går gjennom humørsvingninger, opplever de vanligvis alvorlige endringer i energi- og aktivitetsnivå, søvnmønster og annen hverdagslig atferd. Psykotiske symptomer, som hallusinasjoner eller vrangforestillinger, kan også oppstå under alvorlige humørepisoder. Disse kan være skremmende både for personen med bipolar lidelse og for de rundt dem. Bipolar lidelse er vanligvis en livslang tilstand. Mens mange mennesker med bipolar lidelse kan forbli symptomfrie i perioder, kan symptomene deres komme tilbake når som helst. Noen ganger blir de med bipolar lidelse engstelige i disse symptomfrie periodene, usikre på når deres neste humørepisode vil inntreffe.


Hvordan kan du hjelpe noen som strever med bipolar lidelse?

Å leve med bipolar lidelse er ikke lett. Men din støtte kan gjøre en positiv forskjell i livet til noen med tilstanden, spesielt under humørepisoder. Her er 10 forslag du kan følge for å hjelpe noen med bipolar lidelse:


1) Utdanne deg selv

Skaff deg kunnskap om bipolaritet. Jo mer du vet om bipolar lidelse, jo mer vil du kunne hjelpe. For eksempel kan det å forstå symptomene på maniske og depressive episoder hjelpe deg med å reagere adekvat under alvorlige humørsvingninger.


2) Lytt

Du trenger ikke alltid å gi svar eller råd for å være nyttig. Faktisk er det å bare være en god lytter en av de beste tingene du kan gjøre for noen med bipolar lidelse, spesielt når de ønsker å snakke med deg om utfordringene de står overfor.

Å gi din aksept og forståelse kan hjelpe den personen til å føle seg mer komfortabel med tilstanden sin. Du kan bli en bedre lytter ved å:


· aktivt ta hensyn til det de sier

· holde seg rolig under samtaler

· unngå argumenter

· unngå emner som ser ut til å irritere eller frustrere dem


3) Vær en mester

For personer med bipolar lidelse kan det noen ganger føles som om hele verden er imot dem. Å forsikre personen om at du er på deres side kan hjelpe dem til å føle seg mer stabile. Du trenger ikke være enig i personens oppførsel og handlinger, men å fortelle dem at du alltid vil ha ryggen deres kan være veldig fordelaktig.

Personer med bipolar lidelse føler seg ofte verdiløse eller håpløse, så å bekrefte deres styrker og positive egenskaper kan hjelpe dem å komme seg lettere etter depressive episoder.


4) Vær aktiv i behandlingen deres

Behandling for personer med bipolar lidelse består vanligvis av mange terapisesjoner og legebesøk. Selv om du ikke nødvendigvis bør delta på disse avtalene, kan du hjelpe noen med bipolar lidelse ved å komme med dem og deretter vente på dem til avtalen deres er over. Disse avtalene kan noen ganger virke kompliserte eller skumle for personer med bipolar lidelse. Å ha noen der som kan tilby støtte og snakke med dem kan bidra til å redusere stress eller angst de måtte føle.


5) Lag en plan

Bipolar lidelse kan (og er som regel) være uforutsigbar. Det er viktig å ha en nødplan på plass hvis du trenger å bruke den under alvorlige humørepisoder. Denne planen bør inkludere hva man skal gjøre hvis personen føler seg suicidal under en depressiv episode, eller hvis personen kommer ut av kontroll under en manisk episode.


Du bør også ha hver dagsplaner som kan hjelpe personen å komme seg gjennom tiden mellom ekstreme episoder. Disse planene kan inkludere mestringsmekanismer, for eksempel hva personen kan gjøre når de kjenner en humørsvingning komme, eller hvordan de skal fullføre gjøremål eller andre daglige aktiviteter når de har lavt energinivå. Lag disse planene når personen er i en rolig og stabil sinnstilstand. Det er best å skrive dem ned slik at dere begge enkelt kan referere til dem.


Noen ganger kan personer med bipolar lidelse bli ganske impulsive når de er i den maniske fasen. Når din kjære har det bra, kan de be deg om å holde kontanter eller kredittkort for dem, noe som vil minimere den potensielle økonomiske skaden de kan påføre seg selv mens de er i en manisk fase. Hvis du godtar å gjøre dette, vær forberedt på å være på mottakersiden av noe fiendtlighet når din kjære "krever" at du gir dem kredittkort, bankbøker eller kontanter. Tenk på forhånd om du kan håndtere dette før du godtar å støtte din kjære på denne måten.


6) Støtt, ikke press

Din støtte kan være svært nyttig for en person med bipolar lidelse. Du må imidlertid vite når du skal gå tilbake og la en medisinsk eller psykisk helsepersonell gripe inn. Mens personer med bipolar lidelse er i stand til å ta bevisste avgjørelser, må du forstå når humøret og oppførselen deres er utenfor deres kontroll. Ikke ta det personlig hvis personen opplever et tilbakeslag mens du prøver å hjelpe. Husk at dere begge gjør deres beste.


7) Vær forståelsesfull

Det kan være vanskelig for mennesker med psykiske lidelser å forstå hva de opplever. De med bipolar lidelse vet kanskje ikke hvorfor humøret deres endrer seg. Å prøve å forstå hva personen går gjennom og tilby din støtte kan utgjøre en stor forskjell i hvordan de har det.


8) Ikke forsøm deg selv

Mens du har omsorg for noen med bipolar lidelse, kan det være lett å glemme å ta vare på deg selv. Men før du hjelper noen, må du sørge for at du har tid og følelsesmessig evne til å gjøre det. Hvis du bestemmer deg for å hjelpe noen, sørg for at du får nok søvn, spiser riktig og trener regelmessig. Å holde deg frisk kan bedre tillate deg å holde personen du hjelper sunn.


9) Vær tålmodig og vær optimistisk

Bipolar lidelse er en langvarig tilstand, så symptomene vil komme og gå gjennom en persons liv. Lidelsen er uforutsigbar, med symptomfrie perioder som veksler med ekstreme humørepisoder. Av hensyn til personen med bipolar lidelse, prøv å være tålmodig og optimistisk. Dette kan hjelpe dem å holde seg på sporet til å leve et fullt og sunt liv.


10) Vet når det er for mye

Ingen vet hvordan de skal håndtere bipolar lidelse bedre enn spesialistene som er opplært til å behandle den. Hvis du hjelper en person med bipolar lidelse og det føles som om ting blir for vanskelig å håndtere, ta kontakt med en medisinsk eller mental helseekspert med en gang. Ring etter profesjonell hjelp hvis personen blir voldelig eller truer med å skade seg selv eller andre.


Til slutt

Å hjelpe noen med bipolar lidelse kan være en utfordring. Personens humør vil være uforutsigbart, og det kan være vanskelig å vite hvordan man skal reagere eller takle. Men hvis du gjør en innsats, kan du gjøre en enorm forskjell i livet til din venn eller kjære. Å vite at de kan stole på deg, kan hjelpe dem å holde seg til behandlingsplanen og holde seg mer positiv. Det kan også være givende for deg å vite at du hjelper din venn eller kjære med å takle livets oppturer og nedturer med bipolar lidelse.10 visninger0 kommentarer

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page