top of page

7 Giftige Vaner til Emosjonell Voldelige Partnere

Emosjonell Overgrep kan være vanskelig å gjenkjenne
Arrene etter følelsesmessige overgrep er kanskje ikke synlige for øyet, men det betyr ikke at de er mindre smertefulle å tåle.


Mens fysisk mishandling er lett å gjenkjenne, kan følelsesmessig mishandling være mindre åpenbart. Det er avgjørende å vite hva du skal se etter, enten du er et offer eller et familiemedlem eller venn av noen som sliter.


"Måneder eller år med å bli følelsesmessig misbrukt kan føre til at du mister tillit til dine egne oppfatninger, overbevisninger og til og med din fornuft," fortalte en klient som jeg hadde i terapi. "Fordi overgrepet vanligvis foregår privat, er det ingen vitner som kan bekrefte opplevelsene mine."


Følelsesmessig misbruk kan omfatte kritikk, fornærmelse, legge skylden på (…), bagatellisering, tilbakeholdelse av hengivenhet, trusler, ydmykelse eller taushet for å få og opprettholde makt og kontroll i forholdet. En voldelig partner kan også utøve kontroll over pengene dine, hvor du går, hva du har på deg og hvem du tilbringer tid med.


Uansett hvor vanskelig det er, er det et kritisk første skritt å innrømme for deg selv at du er fanget i et følelsesmessig voldelig forhold.


"Det kan være utfordrende og skummelt å fullt ut omfavne sannheten om å være i et forhold med en voldelig partner," sa en annen klient som strevet med traumer. "Når du har investert tiden din og hjertet ditt i et forhold og mye av verden dreier seg om den personen, kan det føles lettere eller tryggere å finne på unnskyldninger eller bagatellisere virkningen av overgriperens oppførsel."


Når du blir utsatt for eller har opplevd emosjonell vold, kan det være klokt å snakke med en terapeut, bli med i en støttegruppe eller åpne opp for en pålitelig venn eller et familiemedlem som kan hjelpe deg med å ta de nødvendige skrittene for å avslutte forholdet på en trygg måte.


Nedenfor noen identifikatorer som kan avsløre noen av de giftige vanene til følelsesmessig voldelige partnere for å hjelpe deg med å identifisere disse skadelige dynamikkene i dine egne forhold.


1. De nekter å ta ansvar for sine handlinger og finner måter å klandre deg for alt som går galt i stedet.

"Det er ekstremt sjelden at en følelsesmessig voldelig partner tar ansvar for oppførselen sin. Taktikken deres er å projisere ansvar eller feil på partneren deres. De vil villedende vri virkeligheten, forvrenge sannheten eller direkte løgn for å påstå at partneren deres har skylden. Temaet blir irrelevant ettersom den følelsesmessig voldelige partneren omgår ansvar for enhver pris.» ― Carol A. Lambert, psykoterapeut og forfatter av Women With Controlling Partners.


2. Til å begynne med kan de prøve å virke kjærlige og oppmerksomme for å ta deg inn, men det varer ikke lenge.

"Overgriperen vet hvordan man bruker sjarm og "pleier" med gaver og hengivenhet for å først vinne over offeret. Deretter manipulerer de offeret til å tro at det å holde øye med dem, overdrevne tekstmeldinger, å ønske å tilbringe mer og mer tid alene med dem og motvirke uavhengighet egentlig handler om å være "dypt forelsket." Det som i utgangspunktet kan tolkes som "sjalusi" veldig raskt blir et fornærmende forsøk på å kontrollere, skape tvil på seg selv og sløyfe egenverd og selvtillit.»


3. De undergraver dine styrker og minimerer dine prestasjoner.

«La oss for eksempel si at du vant en pris for det beste essayet i en skrivekonkurranse, men i stedet for å gratulere deg, sier han: «Oh, big deal. Det var bare 10 andre deltakere.» Emosjonelle overgripere har også en tendens til å ugyldiggjøre følelsene dine med kommentarer som: «Hvorfor gjør du så mye ut av dette?» eller «Å, stakkars baby, du har såret følelsene dine.» De anklager deg for å være "for sensitiv", "for emosjonell" eller "gal." De nekter også å anerkjenne eller akseptere dine meninger eller ideer som gyldige og i stedet gjør narr av dem eller diskonterer dem med kommentarer som "Du vet ikke hva du snakker om.' De antyder at oppfatningene dine er feil ved å si ting som "Du blåser dette ut av proporsjoner" eller "Du overdriver."


4. De slår «psykologisk» når du er uenig med dem.

«Følelsesmessig voldelige partnere kan ikke tolerere uenighet fra partneren sin. De hører den motsatte ideen fra partneren som et personlig angrep. Føler seg utsatt, reagerer de med sinne og trusler. Emosjonelt voldelige partnere tror partneren deres faktisk er den følelsesmessig voldelige.»


5. De finner unnskyldninger for sin destruktive oppførsel.

«De kontekstualiserer sin voldelige oppførsel, som tjener til å unnskylde det ved å si: Jeg var stresset, trøtt, overveldet, overreagerte, jeg drakk for mye osv. Dette gir hjernen deres tillatelse til å gjenta oppførselen neste gang konteksten oppstår - dvs., når overgriperen vil ha adrenalin for midlertidig energi og selvtillit.» - Steven Stosny, psykolog og forfatter av Empowered Love.


6. De isolerer deg fra familie og venner slik at du blir helt avhengig av dem.

"En følelsesmessig voldelig partner vil systematisk og bevisst prøve å skille offeret fra sitt eksterne støtte nettverk: venner, familie, kolleger og kirke. Dette for å gjøre offeret utelukkende avhengig av overgriperen og for å redusere sannsynligheten for at andre blir vitne til overgrepet. Jo mer et offer er isolert, jo vanskeligere er det for dem å være koblet til ressursene de trenger for å unnslippe forholdet.»


7. De setter urealistiske forventninger til deg og forholdet.

«De stiller urimelige krav til partnerne sine, og insisterer på at de bruker all sin tid med ham eller henne, og forventer at de legger alt til side for å dekke hans eller hennes behov. De er misfornøyde uansett hvor hardt du prøver eller hvor mye du gir, og de kritiserer deg for ikke å fullføre oppgaver i henhold til deres standarder. De forventer ofte at partneren deres deler de samme meningene og blir sinte hvis du våger å motsi dem.».

17 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page